ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ

SOFTWARE DEVELOPMENT

Topic-icon Αυτόνομη θέρμανση χωρίς την έγκριση της πολυκατοικίας (2)

Περισσότερα
2 Χρόνια 5 Μήνες πριν - 2 Χρόνια 5 Μήνες πριν #108 από mikeconom
«Παράθυρο» για να αντιμετωπιστούν ο «εμφύλιος πόλεμος», που έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια σε πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση, αλλά και το νέφος αιθαλομίχλης, ανοίγει η διάταξη που εντάχθηκε στον πρόσφατο νόμο 4447/2016 για τον χωροταξικό σχεδιασμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στην ουσία επιτρέπει σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, τα οποία βρίσκονται σε πολυκατοικίες όπου τα καλοριφέρ έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, να αυτονομηθούν και να αποκτήσουν δικό τους σύστημα θέρμανσης χωρίς την έγκριση της γενικής συνέλευσης.

Ανοίγει όμως νέα μέτωπα σύγκρουσης, και το υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θα εκδώσει ερμηνευτική εγκύκλιο, που θα προβλέπει ότι για τους ιδιοκτήτες που θα ενταχθούν στο μέτρο θα εφαρμόζονται οι διατάξεις του κανονισμού των πολυκατοικιών για τα κενά διαμερίσματα.

Αυτό σημαίνει ότι όπου δεν λειτουργεί η θέρμανση, οι ένοικοι δεν θα επιβαρύνονται, αλλά όσοι για δικούς τους λόγους θέλουν να έχουν αυτόνομη θέρμανση θα πληρώνουν το ποσοστό που προβλέπεται για διαμερίσματα που είναι κλειστά.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 1,2 εκατ. πολυκατοικίες που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1985 δεν διαθέτουν αυτόνομο σύστημα θέρμανσης και από αυτές εκτιμάται ότι 40% έχουν έξι χειμώνες να ανάψουν καλοριφέρ.

Στόχος της νέας ρύθμισης είναι να βοηθήσει ενοίκους πολυκατοικιών αυτής της σημαντικής κατηγορίας να λύσουν το πρόβλημα θέρμανσης μόνο για το δικό τους ακίνητο, παρακάμπτοντας τους εσωτερικούς κανονισμούς που ορίζουν ότι για την αλλαγή αυτή απαιτείται συμφωνία του 50% των ιδιοκτητών συν μία ψήφος.

Νομικός στον οποίο απευθύνθηκε η «Εφ.Συν.» διευκρίνισε ότι η παρατεταμένη αχρηστία του συστήματος κεντρικής θέρμανσης στην ουσία έχει ακυρώσει τις υποχρεώσεις του κανονισμού και επομένως όποιος ιδιοκτήτης θεωρεί ότι θίγεται έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε ατομικές λύσεις.

Επιλογές

Φυσικό αέριο, καυστήρες

Η διατύπωση του άρθρου 39 που προστέθηκε στον νόμο 4447/2016 αφήνει, όμως, ανοιχτό το ενδεχόμενο για ατομικές λύσεις ακόμη και σε περιπτώσεις διαμερίσματος σε πολυκατοικία όπου εξακολουθεί να λειτουργεί η κεντρική θέρμανση, αλλά ένας ιδιοκτήτης θεωρεί ότι δεν τον καλύπτει ή ότι τον συμφέρει η αλλαγή καυσίμου.

Ο ίδιος νομικός μάς εξήγησε ότι και σε αυτή την περίπτωση ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προχωρήσει στη λύση που επέλεξε, χρειάζεται όμως να διευκρινιστεί ότι οφείλει να συμμορφωθεί με τη διάταξη του κανονισμού της πολυκατοικίας που αφορά τα κενά διαμερίσματα, τα οποία πληρώνουν υποχρεωτικά το 21-30% του λογαριασμού του πετρελαίου.

Επιβάλλεται επίσης η σφράγιση των καλοριφέρ της κεντρικής θέρμανσης, που από τεχνική άποψη είναι εύκολο να γίνει στις περισσότερες πολυκατοικίες.

Ο πόλεμος των... καλοριφέρ στις παλιές πολυκατοικίες μετρά πάνω από οκτώ χρόνια. Η αύξηση της ανεργίας, οι αλλεπάλληλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις στα καύσιμα, επέκτειναν με γοργούς ρυθμούς το φαινόμενο της «ενεργειακής φτώχειας», που πλήττει διαχρονικά τα ασθενέστερα στρώματα, αλλά με τα μνημονιακά μέτρα επεκτάθηκε στα μεσαία εισοδήματα και στους άλλους νεόπτωχους.

Οι πολίτες άρχισαν τις περικοπές ακόμη και στα βασικά, ενώ πολλά διαμερίσματα έμειναν ξενοίκιαστα. Τον Οκτώβριο του 2012 η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν εξισώθηκε ο φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, που ήταν χαμηλότερος για κοινωνικούς λόγους, με αυτόν που χρησιμοποιείται στην κίνηση των οχημάτων.

Το μέτρο είχε επιβάλει η τρόικα στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής, επικαλούμενη στοιχεία που έδειχναν εκτεταμένη διοχέτευση πετρελαίου θέρμανσης στην κυκλοφορία.

Λόγω αυτών των υπόγειων και χρυσοφόρων για το σύστημα διακίνησης καυσίμων μεθόδων, η Ελλάδα εμφανιζόταν να χρησιμοποιεί πενταπλάσια καύσιμα θέρμανσης σε σχέση με τη Δανία!

Τα αποτελέσματα της κοντόφθαλμης επιλογής δεν άργησαν να φανούν, ακόμη και στα δημόσια έσοδα.

Σύμφωνα με στοιχεία του WWF, το 2011, 70% των πολυκατοικιών στο λεκανοπέδιο ζεσταίνονταν με καλοριφέρ, ενώ την επόμενη χρονιά το ποσοστό έπεσε στο 35% και η εικόνα ελάχιστα βελτιώθηκε τους χειμώνες που ακολούθησαν.

Η ίδια έρευνα είχε δείξει ότι 21% έχουν στραφεί στο φυσικό αέριο, 16% χρησιμοποιούν κλιματιστικά ή άλλα ηλεκτρικά σώματα και 9% έχουν στραφεί σε τζάκια και ξυλόσομπες, που εμφάνισαν αύξηση πωλήσεων κατά 80%.

Παρά το γεγονός ότι η επιστροφή σε παραδοσιακούς τρόπους θέρμανσης ήταν μικρή, οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων άρχισαν από την πρώτη χρονιά να χτυπάνε «κόκκινο» και το υπουργείο Περιβάλλοντος αναγκάζεται να απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες για να περιορίσουν τη χρήση των τζακιών.

Μετρήσεις του Αστεροσκοπείου Αθηνών είχαν εντοπίσει στο νέφος αιθαλομίχλης ίχνη πτητικών υδρογοναθράκων, φουράνια και διοξίνες, στοιχεία ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία.

Η παρουσία τους συνδέεται με την καύση βαμμένων ξύλων και άλλων υλικών που έχουν υποστεί χημική επεξεργασία.

Τι προβλέπει η επίμαχη διάταξη

Σύμφωνα με το άρθρο 39 του Ν. 4447/2016 «Χωρικός σχεδιασμός - Βιώσιμη ανάπτυξη και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α241/23.12.2016), στο άρθρο 11 του Ν. 4342/2015 (άρθρο 9 της Οδηγίας 2012/27/Ε.Ε.) προστέθηκε η ακόλουθη παράγραφος 8:

«Για την τοποθέτηση μετρητικών ή ρυθμιστικών διατάξεων ενέργειας ή ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης σε μεμονωμένες ιδιοκτησίες καταναλωτών σε υφιστάμενα πριν από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος νόμου κτίρια, καθώς και σε όσα κτίρια ανεγερθούν μετά την έναρξη εφαρμογής αυτού, δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα, πέραν των πιστοποιημένων φορέων παροχής ή εγκατάστασης όπου αυτό απαιτείται».

Πηγή efsyn.gr
Last edit: 2 Χρόνια 5 Μήνες πριν by mikeconom.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Μήνες 3 Ημέρες πριν #115 από Makis
Τεραστιο προβλημα,ακομα και τωρα υπαρχουν ανθρωποι που δημιουργουν μεγαλα θεματα σε οσους θελουν να αλλαξουν

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Μήνες 3 Ημέρες πριν #118 από mikeconom
Αν ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες δεν μπορεί κανείς να δημιουργήσει προβλήματα

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.